Kontroll


A CégKontroll program részei: Adatmentés

Egy kereskedő-, szolgáltató cég értékei között talán a legfontosabbak közé sorolható az az információ, amely a partnereket, az értékesítéssel kapcsolatos információkat tartalmazza. A CégKontroll-t használó cégeknél ezek az információk a CégKontroll adatbázisában találhatók. Amennyiben az adatbázis megsérül, ezek a létfontosságú információk eltűnnek. Mi a megoldás?

Hirdetés

Alapvetően kétféle megoldást alkalmazhatunk.

Az egyszerűbb, ha magunkra vállaljuk a mentés kezelését. Ezt a funkciót az Adatbázis/mentés menüponttal kezdeményezhetjük:

Ez a menüpont csak akkor működik, ha előtte beállítottuk a mentés adatait. Fontos tudni való, hogy ez a beállítás gépekre vonatkozik, így ha egyszer beállítottuk egy gépen, akkor a továbbiakban erre már nincs szükség, de másik gépen ezt újra be kell állítani.

Mentés beállítása:

A beállítást a Beállítások/Működési paraméterek menüpontban kell megtenni.

A bejelentkező ablakon a RENDSZER fület választva adhatjuk meg a mentés helyét és a nevét.

 

A hely a központi gépről indulva adható. Ha nem a központi gépre, hanem másik gépre kívánja elvégezni a mentést, úgy a teljes hálózati útvonalat kell megadni, pl.:

\\marika_gépe\c\mentés

Beállítással a a marika_gépe nevű számítógépen a C megosztás mentés nevű mappájába kerül a mentett adat.

A mentés neve tetszőleges ( a fájlnévnek megfelelő) elnevezés lehet, melyben célszerű utalni az adatbázis nevére, esetleg évszámra, pl.:

Bajaitelep2012.

Ha ezt a beállítást jól elvégezzük, a rendszerben működni fog az ADATBÁZIS/MENTÉS menüpont.

Célszerű a mentés fájlt esetleg CD-re írva időszakonként archiválni!

Az ADATBÁZIS/MENTÉS menüpont kiválasztásakor a rendszer jelszót kér:

 

Itt azt a jelszót kell megadni, amivel a programba bejelentkeztünk.

A másik megoldás:

A Windows rendszer által nyújtott automatizmus kihasználása. Ebben az esetben az SQL Server programmal kell beállítani a rendszeres mentést. Ebben az esetben ütemezhető a mentés napra, órára, stb..

Mivel ez a Windows szolgáltatása, így ezt nem a Kontroll fejlesztői vagy felhasználói tudják megtenni, hanem az informatikai rendszert felügyelő rendszergazda.