Kontroll


Elszámoló áras értékesítési módszer

Ezt a módszert általában kiskereskedelmi egységek elszámolásánál alkalmazzák, de alkalmazható nagykereskedelmi lerakatok vagy jutalékos rendszerben működő alvállalkozók elszámoltatására.

Hirdetés

A REND elszámoló ár kezelését raktárhoz kell rendelni. Az eseteknek nagy részében az ilyen típusú rendszerben két raktárt kezelünk. Az egyik a központ, ahonnan érkezik az áru (nevezzük pl. központi raktárnak), a másik az, amelyben a nyilvántartjuk az értékesítendő készletet (nevezzük pl. helyi raktárnak). Az aktuális raktár mindig a helyi raktár lesz. A raktártörzsben ennek a raktárnak meg kell adni az elszámoló ártípusát:

Ha ezt a beállítást elvégeztük, akkor a továbbiakban minden bizonylat típusnál megadható egy alapár és a hozzátartozó elszámoló ár. Ezek lehetnek azonosak is, ekkor nem kell módosítanunk, csak elfogadjuk a felajánlást.

Áru bevételezés, árazás:

A beérkező készleteket szállítói szállítólevél, szállítói számla, raktárközi átadó bizonylat alapján bevételezhetjük beszerzési-, vagy eladási áron, a cégünknél kialakított rendszernek megfelelően.

Árazás:

Bevételezéskor is lehetőség van arra, hogy a termékekhez megadjuk a különböző ártípusú árakat.

Az árazást bevételezés után is elvégezhetjük. Ekkor ki kell keresni a cikket és az „Árak” menüpont kiválasztása után megadhatjuk a termék különböző ártípusú árait:

Értékesítés:

Fontos: Az alapár az az ártípus, amelyen a bizonylat készül.

Vevői számla:

A program az alapárat és az elszámoló árat is kezeli, de nyomtatásban a bizonylaton csak az alapár jelenik meg.

Kisker. értékesítés:

A program az alapárat és az elszámoló árat is kezeli, nyomtatásban a bizonylaton az alapár és az elszámoló ár is megjelenik.

Belső felhasználás:

A program az alapárat és az elszámoló árat is kezeli, nyomtatásban a bizonylaton az alapár és az elszámoló ár is megjelenik.

Elszámolás:

A kiskereskedelem elszámoltatására a Lekérdezések menüpont „Kisker elszámolás” lista szolgál. A „kisker” elnevezést a program csak azért alkalmazza, mert ez a leggyakoribb alkalmazási területe ennek a rendszernek.

A terhelések oszlopban az árubeszerzés bizonylatai jelennek meg elszámoló áron.

A jóváírások oszlopban jelenik meg:

 Vevői számla esetén az elszámoló ár és az alapár különbözete

 Szállítói visszáru elszámoló áron

 Kisker. értékesítés elszámoló ár és az alapár különbözete

 Készletátértékelés az alapár, mint régi ár és az elszámoló ár, mint új ár közötti különbözet

 Belső felhasználás elszámoló áron

Az egyes pénztárakba fel kell vinni az adott forgalmakat, melyeket hozzá kell adni a jóváírás összesítés sorához. Az így kapott két végösszeg különbözete adja meg a ténylegesen elszámolandó összeget.

Kiskereskedelmi árrés:

A rendszerben a lekérdezéseknél kiskereskedelmi árrés kérhető le időszak, pénztár, raktár megadásával is.