Kontroll


Göngyölegek kezelése a REND programban

A REND Kereskedelmi Rendszert fejlesztői felkészítették a göngyölegek kezelésére. Göngyölegnek nevezzük azt a „terméket”, mely az értékesítés során a valódi értékesítendő termékhez a jobb szállíthatóság, tárolás, csomagolás érdekében kapcsolódik.

Hirdetés

A göngyöleget nem adjuk el, csak felhasználjuk. Mivel értéket képvisel, így célszerű erről is nyilvántartást vezetni. Amennyiben egy ládát, rekeszt, raklapot a kiszállítás, árusítás során eladunk, úgy azt nem kell göngyölegként kezelni, elegendő egyszerű cikként értékesíteni. Itt most azzal az esettel foglalkozunk, ha nem értékesítjük az áruval együtt a göngyöleget (ládát, rekeszt, raklapot, stb.)

Alapbeállítások

A REND azt a cikket tekinti göngyölegnek, amelyiknél a cikktörzsben ezt bejelöltük:

Amennyiben a REND mérleggel is össze van kötve, úgy célszerű a göngyöleg súlyát is kitölteni, hiszen a rendszer csak ebben az esetben tudja a bruttó mérleg súlyból levenni a göngyöleg súlyt.

Göngyöleg nyitó adatok megadása, direkt módosítás

Induláskor a cégünktől a partnereinkhez már korábban kikerült göngyöleget rá kell terhelnünk a partnerekre. Ezt a Törzsek/Partnerek menüpontban tehetjük meg. Keressük elő a partnert.

Nyissuk meg:

A Göngyöleg (F9) menüpontban lehet megnézni, és ráterhelni, vagy levenni a terhelést a partnerről. A megjelenő ablak kezelése hasonló a REND egyéb ablakaihoz!

Göngyöleg és a bizonylat

Göngyöleget a bizonylatkészítés során is lehet a partnerre terhelni. Ezt a megnyitott bizonylatnál a Göngyöleg(F9) menüponttal megtehetjük, illetve mérleghasználat esetén a tételeknél a mérleg adat beolvasásakor.

Mindkét esetben a bizonylatrögzítéssel a rendszer tárolja a göngyöleg mozgást, és beterheli a partnert.

A menüpont:

Mérleggel tételenként:

A göngyöleg mennyiségét a numerikus billentyűzeten lévő + és – billentyűkkel is módosíthatjuk, ami egy gyorsabb megoldást jelent.

Ellenőrzés, lekérdezések

A partnereknél lévő göngyölegeket a Lekérdezések/Készlet listák menüpontban lehet lekérdezni!